SeaCoop

1 minuut gelezen

SeaCoop is de Belgische hernieuwbare energiegemeenschap die is opgericht door 33 burgercoöperaties voor hernieuwbare energie, die allemaal lid zijn van REScoop Vlaanderen of REScoop Wallonië. MegaWattPuur is een van de mede-oprichters.

Burgercoöperaties die investeren in hernieuwbare energie zijn populair. De energiecrisis bevestigt het belang om hernieuwbare energie in eigen handen te houden. Alleen op die manier is een stabiel en eerlijk tarief in de toekomst mogelijk. We gingen in gesprek met Philippe Awouters en Tom Willems van respectievelijk REScoop Vlaanderen en Ecopower cv. “Hadden we bij elke windturbine in Vlaanderen de mogelijkheid gehad burgers te laten participeren, dan konden we nu vijf keer zoveel coöperanten beleveren.”

Het model van REScoop Vlaanderen is duidelijk: leden, of coöperanten, zijn zowel aandeelhouder als gebruiker. Dat wordt ook een hernieuwbare energiegemeenschap genoemd. Burgers treden toe tot een energiecoöperatie vanuit een gemeenschappelijke behoefte: de productie en het gebruik van lokale, duurzame en betaalbare energie. Het model is gebaseerd op de economie van de commons, of het gemeenschappelijk beheer van bijvoorbeeld de zon en wind.

Lees het hele interview (op de site van Reset.Vlaanderen).

Dit zijn de vragen die erin aan bod komen:

  • Kunnen jullie kort de organisaties waar jullie voor werken voorstellen?
  • Kan je bij alle energiecoöperaties stroom afnemen en de organisatie mee democratisch beheren?
  • Kunnen energiecoöperaties een oplossing bieden voor de energiecrisis?
  • Had een beter beleidskader voor energiecoöperaties de schok van de energiecrisis kunnen dempen?
  • Wat zou dan de de rol van de overheid moeten zijn?
  • Er zijn plannen om een nieuw windmolenpark in de Prinses Elisabethzone op de Noordzee te bouwen. De federale regering wil ook een deel van de windmolenparken op zee in burgerhanden houden. Hoe staat het daarmee?
  • Burgerparticipatie wordt één van de criteria op de aanvragen tot het bekomen van een domeinconcessie. Welke criteria zijn er nog? En hoeveel gewicht wordt er gegeven aan het onderdeel burgerparticipatie?
  • Jullie brengen binnenkort twee studies uit. Een eerste studie gaat over de barrières van burgerenergie op zee. Kunnen jullie al een klein inzicht geven in de belangrijkste resultaten?
  • De andere studie gaat over de meerwaarde van burgerenergie op zee. Kun je daar wat meer over kwijt?
  • Energiecoöperaties zijn een fantastisch model, maar de leden behoren vaak tot de hogere middenklasse. Welke kansen bestaan er om ze meer sociaal toegankelijk te maken?

Meedoen? Dat doe je hier.

Bijgewerkt: