Projecten

Met onze projecten willen we het aandeel hernieuwbare energie in het Waasland verhogen.

Installaties

Al onze installaties zijn gerealiseerd met enkel en alleen de rechtstreekse financiële inbreng van onze coöperanten. Zij zijn dan ook de eigenaars ervan.

Hoe meer coöperaten, hoe meer installaties we kunnen plaatsen. Zo eenvoudig is het. Heb je interesse, wil je graag ook coöperant worden en zo bijdragen aan meer hernieuwbare energie in het Waasland?

investeren

Zonnig Waasland

image-right

Ons project Zonnig Waasland is een van de tien energieambassadeurs projecten van de provincie Oost-Vlaanderen 2021 en loopt over een periode van twee jaar.

Met de campagne ‘Zonnig Waasland’ streeft MegaWattPuur naar meer zonnepanelen op Wase daken. Het principe is vergelijkbaar met een groepsaankoop - door met velen samen aan te kopen wordt de prijs gedrukt - maar MegaWattPuur doet met ‘Zonnig Waasland’ heel wat meer dan dat.

Ontdek het hier

PV scans voor landbouwers

image-right

Waasland Klimaatland biedt in samenwerking met ons een GRATIS PV-scan aan voor landbouwers!

Bij deze scan wordt gefocust op het potentieel voor zonne-energie via PV panelen (fotovoltaïsche panelen, ook wel gewoon zonne-panelen genoemd) bij landbouwbedrijven. Op deze manier willen we landbouwers ondersteunen en stimuleren om effectief tot de realisatie van een PV-installatie te komen. Dit is een project in het kader van een PDPO subsidie, gefinancierd door het ELFPO, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland, de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies.

meer info & inschrijven

Burgerwind op zee

image-right

In 2023 start de tenderprocedure voor twee nieuwe offshore windturbine-zones.

Op 20 juni 2021 werd BURGERWIND OP ZEE gelanceerd, in aanwezigheid van vice-eersteminister en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne en minister van Energie Tinne Van der Straeten.

De federale regering zorgde er bovendien recentelijk voor dat burgercoöperaties voldoen aan de Europese richtlijnen van energiegemeenschappen. Concreet betekent dit dus dat REScoop België zich als een volwaardige partner zal kunnen aanbieden bij de tenderprocedure voor windconcessies op zee. De 37 Belgische burgercoöperaties vertegenwoordigen samen 100.000 burgers.

REScoop België noemt het de normaalste zaak van de wereld dat burgers rechtstreeks toegang krijgen tot de beschikbare hernieuwbare energiebronnen op ons grondgebied. “Onze natuurlijke rijkdommen zijn een gemeenschappelijk goed waar vooral de lokale gemeenschap de vruchten van hoort te plukken”, klinkt het. De federatie wil op die manier ook de lokale cohesie en het engagement van de burgers vergroten.

Momenteel onderzoeken we of we met MegaWattPuur zullen instappen in dit project.